Чихуахуа - най-малкото кучеЧихуахуа е най-малката порода в света. Тези миниатюрни сладури, късокосмести или дългокосмести, са сред най-предпочитаните любимци от семейства с малки деца. Причините за това са няколко - малките размери на животното не изискват пространство и дълги разходки, за които не винаги намирате време, идеално е за отглеждане в апартамент.


Големите породи крият и повече рискове за децата - не винаги можете да сте сигурни, че едрото куче ще си прецени силата в играта, ухапване от него би било много по-опасно.


Плюс е и късата козина (при късокосместите чихуахуа), която трудно би скрила паразит през летните месеци. Също така, наподобяващото мишле кученце е неустоимо изкушение за малчуганите, които могат да го обличат в различни дрешки, да му слагат панделки и да го носят със себе си.

Произход

Чихуахуа е много древна порода, известна още от времето на древните толтеки и ацтеки, за които тези кучета са били свещени. Открити са различни видове скални рисунки, фигурки и аксесоари, по които образът на кучето присъства редом до вождове и техните семейства. Смята се, че породата произхожда от Мексико, затова и носи наименованието на един от щатите там.


Първоначално са били познати само късокосмести чихуахуа, но след пренос на кучетата в Северна Америка и Европа, се създава и дългокосместата разновидност. Първата киноложка изложба се е състояла през 19век. За популяризация на породата преди години много са допринесли известни личности като оперната певица Аделина Пати и диригентът Ксав Кюг, които не се разделяли с дребните си любимци дори по участия и на снимачната площадка.


Външен вид

На размери кучето достига максимум 20см височина и 1,5 - 2кг тегло.


Тялото им е много дребно и харнмонично. Главата е сравнително голяма в съпоставка с тялото, закръглена, с ясно изразен стоп. Муцунката е къса и леко заострена. Очите им са големи, изпъкнали, раздалечени едно от друго и обикновено са с цвета на носната гъба. Ушите са големи, щръкнали нагоре с триъгълна форма и не се купират. Крачетата са прави, с малки лапички. Опашката е средно дълга, носи се извита над гърба или насочена нагоре. При дългокосместите чихуахуа опашката е силно окосмена, както и ушите. При тях косъмът е леко вълнообразен, много нежен. При късокосместите косъмът е много къс и прав. Окраската на козината може да е разнообразна - едноцветна или многоцветна, в нюансите на кафяво, червеникаво, кремаво, сребристосиво, черно и бяло. Позволени са различни съчетания.

Характер

Чихуахуа е много грациозно куче, подвижно и забавно, със силно развит интелект. Много е предано на стопаните си. Горделиво е и често е ревниво. Не обича да дели вниманието на семейството с други животни и хора.


Въпреки малките си размери, има много своенравен и инатлив характер. Трудно се поддава на обучение, но причината за това не е неразбиране на исканията ви. Просто се опитва да възпита и вас. Въпреки че се предпочита за съжителство с деца, то не е от най-дружелюбните кучета. Предпочита компанията на възрастни хора, спокойни разходки, игра с играчки пред това да бъде гушкано от деца. Бързо губи търпението си с тях, не обича да се налагат над него, да му бъде заповядвано, има много силен темперамент.


Отново в разрез с размерите си, често е агресивно към други животни, дори да се страхува от тях. Предприемчиво е и много умно. С две думи - ако искате забавно, малко животинче с характер - това е вашето куче. С него никога не е скучно, много е дейно.

Публикации
Архив
Последвайте ни
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2013 Felixchihuas Kenel. All rights reserved.

  • Wix Facebook page
  • Wix Twitter page
  • Wix Google+ page