Груминг на ЧИХУАХУА

 

Грижа за козината на ЧИХУАХУА

 

Дали са дългокосмести или късокосмести , мъртвата козина и ненужното количество подкосъм трябва редовно да се изресват. Без тази процедура, мъртви косми, прах и мръсотия ще останат в козината на животното дълго време, което може да доведе до възпаление на кожата. Освен това редовното разресване намалява падането на козината е особено важно в периодите на сезонно линеене.

Груминга на Чихуахуа включва комплекс от процедури за грижа за кожата и козината на кучето.

 

  • Къпане и изсушаване, сваляне на мъртва козина и подкосъм, подрязване на нокти, почистване на уши, оформяне на лапи.
    ! ТАЗИ ПОРОДА НЕ СЕ ПОДСТРИГВА !

 

Особености на породата според типа козина

 

Козина: има два типа козина.

КЪСОКОСМЕСТИ - Козината е къса плътно прилягаща, ако има по-обилен подкосъм космите може да са по-дълги. 

ДЪЛГОКОСМЕСТИ - Козината е дълга, гладка или леко вълниста. Подкосъма е желателно да не е много гъст. Козината е по-дълга на ушите, шията, на предните и задни лапи и опашката.

Допустими са всички цветове и комбинациите от тях.

 

Къса козина:

 

18 000 – 22 000 фоликула на кв.см.

 

Цикъл на живот на фоликула : 21 дни (тоест на 21 дни средно се сменя козината)

 

Нормална честота на къпане : веднъж в месеца

 

Основната функция на козината е да предпазва кожата на кучето от слънцето и външната среда, като цяло. Кучетата с къса козина са тези, чийто косъм е само основен. Поради тази причина най-горният слой на кожата им е наситен с естествени бактерии и е по-мазен от останалите типове козини. Ето защо е много важно продуктите да измиват и същевременно да поддържат нормалното ниво на бактерии и мазнини(себум), да са мазни като цяло. Ако просто използваме измиващ шампоан, отмивайки нечистотиите, отмиваме и полезните бактерии и себума от епидермиса. В този момент кожата на кучето крещи и е в паника какво се случва, кой ще я опази?! Порите са чисти и сухи, а космените канали, които обгръщат косъма до самия фоликул са празни и съответно податливи на натрупване на лоши бактерии и замърсявания. От там се задейства защитния режим на кожата и тя започва да произвежда по-бързо и повече естествени мазнини, за да балансира загубите при къпането. Това е и причината 2 дни след процедура с неподходящ шампоан, кучето да започва да мирише неприятно. По-късно започва да усеща раздразнение и да се чеше. Накрая завършваме с разочарованието на собственика и загубата му като клиент. А ние не искаме това ! Тези козини се решат винаги по посока на растежа на косъма, тъй като мускулите на самия косъм са по-слаби от тези на другите типове козини!

Козметика подходяща за този тип козина може да намерите тук:

 

 

Дълга козина:

 

9 000 – 15 000 фоликула на кв.см.

 

Цикъл на живот на фоликула : 7 месеца (тоест на 7 месеца средно се сменя козината)

 

Нормална честота на къпане : на всеки 3, 4 седмици

 

Дългите козини са с наподобяващи човешкият косъм. Те растат непрестанно и нямат определена дължина. При тях във всеки фоликул има 2 вида косъм: 1 дълъг и по-плътен 6 дълги и по-тънки, играещи ролята на второстепенни Мускулчетата на самите косми са много слаби, за това няма т.нар движение в козината. Тя е податлива на тежки заплитания ето защо трябва да бъде третирана с добре хидратиращи продукти, за да не се омазнява. Не е добре да се ползват продукти със силикон. Никога не решим на суха козина, за да не накъсаме косъма. Използваме меки сликъри или дървени четки с метални пинчета. Решим в посоката на растеж на косъма! За добавяне на блясък, ползваме и бристъл четки с найлонови влакна, които отстраняват статичната енергия.

 

Козметика подходяща за този тип козина може да намерите тук:

© 2013 Felixchihuas Kenel. All rights reserved.

  • Wix Facebook page
  • Wix Twitter page
  • Wix Google+ page